На 74-годишна възраст почина Борислав Дионисиев. Едно от знаковите лица на

...
На 74-годишна възраст почина Борислав Дионисиев. Едно от знаковите лица на
Коментари Харесай

Почина бизнесменът Борислав Дионисиев |

На 74-годишна възраст почина Борислав Дионисиев. Едно от знаковите лица на паметното списание “Отечество ” и на българския бизнес, е умрял през днешния ден сутринта след малко боледуване, заяви онлайн изданието на в. " 24 часа ".

Борислав Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 година Възпитаник е на Английската гимназия в София, където е съученик на Георги Пирински. Завършва „ Външна търговия “ във Висшия стопански институт „ Карл Маркс “. Започва кариерата си в Института за модерни обществени теории към Академия за обществени науки и стопанско управлени, където е от 1975 до 1981 година Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 година е публицист е в сп. „ Отечество “ от 1981 до 1989 година

Докато е в Лондон и работи по публикация, получава предложение от гръцкото семейство Вардиноянис, чието благосъстояние се пресмята на $8 милиарда, да съставлява техните ползи в Източна Европа. Така от новото посланичество на Вардиноянис във Виена Дионисиев съставлява гръцката фамилия за страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики през 1989-1991 година

В България взе участие в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели поради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е анулиран и Борислав Дионисиев се разделя с гръцката фамилна формация.

Впоследствие Дионисиев се трансформира в вложител в всякакви браншове на българската стопанска система. Намесва се в българския бизнес с дистрибуция на горива, в началото работейки с държавната тогава „ Петрол “, а през 1992 основава лична верига бензиностанции „ Булвария холдинг “. По друго време Дионисиев има дялове във „ Варко “, „ Балкантурист “, „ Електроимпекс “, „ Елфарма “, „ Софарма “, „ Машиноекспорт “, „ Електромашинари холдинг “ и „ Булярд “, напомня в. " Марица ".

Член е на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и на Български бизнес клуб „ Възраждане “ от основаването на сдруженията (съотв. 1993 и 2001).

Дионисиев има две деца от първия си брак - наследник Христо и щерка Светла. През 2014 година Михаела Калайджиева му ражда наследник - Борислав Дионисиев-младши.

Бизнесменът има и още една щерка – Рада, от украинката Олга Шчербицка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР